Müzik
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Müzik

YABANCI ve YERLI MUZIK

Bağlı değilsiniz. Bağlanın ya da kayıt olun

Killa Hakan Röportaj

Aşağa gitmek  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

1Killa Hakan Röportaj Empty Killa Hakan Röportaj Çarş. Mart 04, 2009 5:59 pm

lanet3

lanet3
Prodüktör

Islamic Force'la rap alemlerine giren, Boe.B'nin trajik ölümüyle yola tek tabanca devam eden, hayatı sokak ve hapis arasında gidip gelen, derin ve asi bir ses Killa Hakan. Dördüncü albümü öncesi Killa'yla biraz toplumsal, biraz psikolojik ama kesinlikle samimi bir sohbete daldık...Batı Berlin'de Türk işçilerin yerleşim merkezi Kreuzberg'de bir araya gelen rap grubu Islamic Force'ta yetişen Killa Hakan, geçen yıl üçüncü solo albümü "Kreuzberg City"yi çıkartmıştı. Ancak duyduk ki usta rapçi dinlenmek yerine yeni albümü için hazırlıklara başlamış bile. Kendisini yaşadığı Berlin'de bulduk ve özel bir röportaj gerçekleştirdik.
Bilmeyenler için öncelikle isminizden başlayalım. "Killa" ismi nereden geliyor?

Her dediğimi yaparım, sözümü tutarım. Bir hedef gözüme kestirdiysem mutlaka gerçekleştiririm. 15 yaşından beri bu böyle devam eder. O yüzden Hakan, "Killa Hakan" oldu.

Müzikal kariyerinize İslamic Force'la başladınız. Islamic Force'un çıkış amacı neydi?

İslamic Force, Boe.B yani Bülent İpek'e ait bir çalışmaydı. O, grubun beyniydi. Rap'i ondan öğrendim. Boe.B, sahipsiz bırakılan gurbetçi çocuklarının, uyuşturucuya kurban giden gençliğin hikayesini anlatıyordu. Türkçe sample'larla ingilizce rap yapan ilk sanatçıydı ve albümleri yok sattı.

Sonra Türkçe rap yapmaya başladı, değil mi?

Sonra Türkçe yapmaya başladı çünkü Almanya'da Türk dilini üçüncü sınıftan bile aşağı görüyorlardı. Arabesk dinleyenlere ise herkes gülüyordu. Biz böyle ufak tefek hikayeleri de göz önüne alarak dilimizi her yerde göstermek istedik. İslamic Force bu anlamda bir başkaldırıydı. "Biz de buradayız, Avrupa'nın göz bebeğindeyiz. Ailelerimiz gibi kart basmayacağız, robot olmayacağız." demeye çalışıyorduk. O zamanlarda kimsede Boe.B'deki yürek ve akıl yoktu. Tamam, profesör, avukat ya da doktor değildik ama başıboş kalmış gençlerimize ufak da olsa bir yaşam işareti, bir umut verebildik. Buraya gelmiş tüm işçi ailelerinin aklında o zaman Türkiye'de bir daire alacak kadar para yapıp geri dönme fikri vardır ama hikaye oldu. Zamanla çocuklarının Avrupa'da okumalarının daha iyi olacağını düşünmeye başladılar. O ani dönüş kimi için son, kimi içinse başlangıç oldu. Boe.B vefat edince verdiği emekler boşa gitmesin diye ben devam ettim ama onun gibi tecrübem ve bilgim yoktu. Her gün çalışarak devam ettim ve Boe.B'ye layık olmaya çalıştım.

Keskin bir mizacınız var. Sizi yumuşatacak ya da değiştirecek herhangi bir şey olabilir mi?

Boe.B'nin gidişi benden de çok şey götürdü. Tabii ki beni de yumuşatacak şeyler olabilir ama korkutacak şeyler asla olamaz. Üzülebilirim ya da sevinebilirim belki. Ama korku Boe.B'nin gidişinden sonra kalmadı. Saygıya saygı, sevgiye sevgi, derim. Ben dipten geldim. Çok ama çok derinden.
"RAP KURTULUŞTUR, ÖZGÜRLÜKTÜR"

Müzik uğruna çok zor günler geçirdiğiniz açık.Sonuca baktığınız zaman bütün bunlara değdiğini söyleyebilir misiniz?

Zor günleri hâlâ geçiriyoruz ama bunlar çorbadaki tuz gibi oldu. Sadece zor günleri atlatmasını iyi beceriyoruz. Artık eskisi gibi bilinçsiz değiliz ve çoğu vatandaşımız uyandı. 60 yaşında okula gidip okuma yazma öğrenmek isteyen ve bunu gerçekleştiren insanlar var artık. Rap'i Türkiye'de bazı okumuş, gün görmüş kişiler kötüleyebiliyor. Kadınları aşağıladığını, rap dinleyenlerin şeytana taptığını sölüyorlar. Bence gündemde kalmak için saldıracak başka bir şey bulabilirler artık. Rap kurtuluş, rap özgürlük, rap müzik demek ve Türkiye'nin geleceği kesinlikle rap dinliyor.

Bügüne dek Fuat, Ceza gibi birçok ünlü MC'yle çalışmalar yaptınız. Rap dünyasındaki arkadaşlıklar, çekişmeler için ne düşünüyorsunuz?

Uzun süredir bu işin içindeyim ve şunu söyleyebilirim ki kavgalar ve tartışmalar sadece rap'te değil, her müzik türünde olabiliyor. Kimi zamanla yatışıyor, kimi devam ediyor. Benim hayatımda pek sürtüşme olmuyor. Ben ya sever, ya da giderim. Bu benim yaşam tecrübem. Elini uzat, baktın yanlış, hemen bırak ve derdin varsa suratına direkt söyle.

" İslamic Force, bir başkaldırıydı.'Biz ailelerimiz gibi kart basmayacağız, robot olmayacağız' demeye çalışıyorduk.Ben de boe.B'ye layık olmaya çalıştım.

"Kreuzberg City" çıkmadan önce bu albüm için "Türk Rap'inin en büyük adımı olacak" demiştiniz. Sonuçtan memnun musunuz?

"Kreyzberg City", Türk rap müziğine ilaç gibi yaradı. Şu anda yeni albümüm dört gözle bekleniyor. Bu da her çıkardığım albümün, eskisine göre bin kat daha iyi olmasından kaynaklanıyor.
BARIŞ ÇUBUĞU KİLLA'DAN!

Killa Hakan'ın "Kreuzberg City" albümü sadece Almanya'da değil; Türkiye'de de büyük ilgi uyandırdı. "Rap Game" ve "Her Şey Yolundadır" gibi şarkıların öne çıktığı albümün bir iyi, bir de kötü özelliği vardı. Şarkı sözlerindeki imlâ ve dil hataları göze batsa da dinleyicileri diğer güçlü özellikleriyle etkilemeyi başardı. Bu çalışmasında kendisine tam destek olan Ceza, Gekko,Eko Fresh gibi isimlerle de yaptığı işbirliği ile de dikkat çeken Killa rap dünyasındaki çekişmeler sorulduğunda ise kendisini uzak tutmaya çalıştığını söylüyor. 2004 yılında da Fuat'la "Rapüstad" albümünü hazırlayan Killa, bir sonraki albümünde de yerli ve yabancı MC'lerle çalışmak istediğini söylerek hiphop dünyasına bir anlamda barış çubuğu uzatıyor.

Ceza'yla birlikte söylediğiniz "Rap Game" çok tutuldu. Rap alemiyle ilgili en büyük sıkıntınız nedir?

Ceza'yla yaptığımız müziği çok seviyoruz ve birbirimize karşı saygı duyuyoruz. Sıkıntılar çok. Mesela konserler öğlen başlıyor ya da televizyonlar klipleri yayınlamıyor. Ama bunların da hakkından geleceğimize inanıyoruz.

Şarkı sözlerinizde genel olarak aldatılmışlık, yalan, arkadan vurulma, yalnızlık temaları işleniyor. Böyle bir dünyada samimi bir dostluğun imkanı yok mudur?

Sevgi, saygı olmazsa rap yapmazdım. Hocam Boe.B'ydi benim. Bizi ayakta tutan samimi dostluklardı. Ama yaşadığımız yerden kaynaklanıyor olsa gerek hayatın hep kötü tarafını anlatmışımdır.

Hayatınızda sahip olduğunuz en büyük silah nedir?

Dürüst ve doğru olmak. Sözümü tutar ve dediğimi yaparım.

Son olarak Türkiye'deki hayranlarınıza bir mesajınız var mı?

Yeni albüm çalışmasındayım. Ve sizin için harika şeyler hazırlıyorum.

Röportaj: Zeynep Yayınoğlu
Fotoğraf: Atıf Ülkü
BillBoard Dergisi - Ocak 2008

http://konus.forummum.com

Sayfa başına dön  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]